In de geschiedenis van MAPLE LEAF UP was dit de eerste Canadese bevoorradingsroute naar het front in Noord-West Europa in 1944-1945. Deze pagina gaat over de bevrijding van het Noorden van Nederland door de Canadezen in april 1945.

Een bord op de linker Rijnoever in Duitsland markeert de Canadese opmars naar het noorden.

Queen Own Cameron Highlanders of Canada met vrachtwagens op weg naar Hoogeveen and Beilen, 11 april 1945

Balkbrug, 11 april 1945

Balkbrug. 11 april 1945. Ontmoeting tussen mannen van The Fort Garry Horse en de Special Air Service paratroopers die waren gedropt in de nacht van 7 op 8 april 1945.

Balkbrug, 11 april 1945. Melk voor de Canadese bevrijders.

Major L. H. Brown of the 7th Field Company, Royal Canadian Engineers in gesprek met een lid van de Ondergrondse bij de tijdelijke brug, gemaakt door burgers en militairen, over de  Dedemsvaart.

The Regina Fifle Regiment met een gevangen genomen SS-sluipschutter.

Geraakte Poolse carrier bij Borger.

6th Reconnencance in Gieterveen.

Beilen, 12 april 1945. Les Fusiliers Mont Royal.

De Canadese Engineers waren goed uitgerust en bewapend.

Canadese begraafplaats met 6 graven op 12 en 13 april 1945 in Assen en Hooghalen. De tank was kapot geschoten door een Panzerfaust, waarbij één man is gesneuveld.

Assen, 13 april 1945. Gevechten bij de Groningerbrug. Enkele soldaten van The Essex Scottish Regiment zijn op hun hoede voor sluipschutters.

De Punt, 13 april 1945. The Royal Hamilton Light Infantry worden verrast met een heerlijke kop verse melk.

De Punt, vrijdag 13 april 1945. Duitse krijgsgevangenen.

Tanks van Fort Garry Horse op weg van De Punt naar Groningen

De Punt, 13 april 1945, op de driesprong Eelde Glimmen-Vries Op de voorgrond een soldaat van de  Royal Hamilton Light Infantry (Wentworth Regiment) met een Enfield geweer, met onder het helmnet een verbanduitrusting.

De driesprong bij De Punt. Firefly Fort Garry Horst fires met 17-pounders in de richting van het watergemaal van de watermaatschappij.

De Punt, vrijdag 13 april 1945 rond de middag. De Canadezen vonden aan het einde van de smalle doorgang 500 kg bommen and munitie voor vliegveld Eelde. Op de foto Captain R. W. Wight and soldaat WJ King.

De Punt, 13 april 1945. Na het bestuderen van de landkaart wordt de opmars naar Groningen voortgezet.

Opmars langs een brandende boerderij en uitgebrande voertuigen.

Uitgebrande Duitse convooi ten zuiden van vliegveld Eelde.

Eelde, Legroweg, 13 april 1945.

Wegversperring op de driesprong  Groningen-Assen-Eelde bij de brug over het Noord-Willemskanaal.

Eelderwolde. Soldaten van de Essex Scottish Regiment bedolven onder tulpen.

Eelderwolde, vrijdag 13 april 1945., Firefly with leden van de Royal Hamilton Light Infantry (Wentworth Regiment). Met gecamoufleerd  17-pounder kanon. Achter de tank rijdt een jeep van de 2nd Field Company, Royal Canadian egineers.

Eelderwolde. De Canadezen waren in opperbeste stemming. Het weer was prachtig en er was weinig tegenstand. Het was een ware zegetocht.

Eelderwolde, vrijdag 13 april 1945. C squadron 1st Canadian Armoured Personell Carrier Regient, 79th Armoured Division op weg naar Groningen met soldaten van de Royal Hamilton Light Infantry (Wentworth Regiment) in hun Kangaroos.

Eelderwolde, vrijdag 13 april 1945. Hier zien we een carrier van de 4th Field Regiment RCA 2nd Battery. De carrier is een Canadese Windsor. Van links naar rechts Lt. Heaps, Gunner R. Bagne en Bombardier M. K. Oliver.

Groningen, Grunostraat hoek Paterswoldseweg. Schade aangericht door de granaten van de tanks, die de stad probeerden binnen te stormen.

Groningen, Paterswoldseweg, zaterdag14 April 1945. Duitse krijgsgevangenen. Links een soldaat van het Essex Scottish Regiment op een 2 inch mortier leunend.

Groningen, Paterswoldseweg, zaterdag 14 April 1945. Soldaten van het Essex Scottish Regiment bij de antitankmuur, die door een 3,7 inch kanon kapot is gemaakt.

PIAT, Projector Infantry Anti Tank. De Britse tegenhanger van de Duitse Panzerfaust.

De Duitse Panzerfaust, de werd gebruikt in een wanhopige poging om de geallieerde tanks te stoppen.

Paterswoldsweg, zaterdag 14 april 1945. Soldaten van de Essex Scottish zoeken dekking tegen sluipschutters bij een uitgeschakeld voertuig van de Grüne Polizei.

Paterswoldsweg, zaterdag 14 april, 1945.Canadezen van The Royal Hamilton Light Infantry (Wentworth Regiment) die in het Stadspark vochten, komen terug voor de eerste warme maaltijd.

Groningen, Paterswoldeweg, 14 april 1945. Grote aantallen Duitsers gaven het oorlogvoeren op.

Groningen, 14 april 1945, Paterswoldseweg. Steeds meer Duitse krijgsgevangenen.

Groningen, 14 april 1945, Paterswoldseweg. De tank van Sergeant Chaulk die werd getroffen door een Panzerfaust. De tank vatte vlam, waardoor ook het huizenblok vlam vatte. In deze tank kwam tankbestuurder Butterworth om.

Groningen, Paterswoldseweg. Zaterdagmiddag 14 april 1945. Lt. Dave Heap van de Royal Canadian Artillery bekijkt de borden van de Duitse Wehrmacht bij de entree van de stad. Rechts het uitgebrande blok woningen. Van alle huizen, die men hier ziet, is geen enkele tijdens de gevechten van vrijdag onbeschadigd gebleven.

Links in het midden van de foto ziet men het graf van Trooper Butterworth, die in de tank sneuvelde, die de brand veroorzaakte in het achterliggende blok. De tank werd op vrijdag 13 april 1945 buiten gevecht gesteld door een Panzerfaust.

Paterswoldseweg. Zaterdagmiddag 14 april 1945. Grote schade in deze buurt. Aan de rechterkant drogisterij Wiersma met een voltreffer. Links het uitgebrande Café De Ruyter met vele voltreffers. De Jeep is van de 2nd Canadian Armoured Brigade's Light Field ambulance, behorende bij de Fort Garry Horse. Er liepen alweer burgers op straat, hoewel overal nog werd geschoten.

Stephonsonstraat. Zaterdagmiddag 14 april 1945.

Paterswoldseweg. Zaterdagmiddag 14 april 1945 rond twee uur. Het Essex Scottish Regfiment.

Paterswoldseweg. Zaterdagmiddag 14 april 1945. Soldaten van The Royal Hamilton Light Infantry (Wentworth Regiment).

Paterswoldseweg. Zaterdagmiddag 14 april 1945. Het Wentworth Regiment rukt op richting zeeheldenbuurt.

Nachtelijk vuur vanaf de Paterswoldseweg in Groningen.

Stadspark in Groningen met loopgraven, april 1945.

Soldaten van The Royal Regiment of Canada sluipen langs het Hoornsediep op weg naar de Parkweg en vandaar naar het hoofdsation. De rechtse soldaat draagt op zijn rug een PIAG (anti-tankgranaatwerper), 14 april 1945.

Parkwegbrug in Groningen, het eerste belangrijke doel van de Canadezen, 14 april 1945.

Canadezen van The Royal Regiment rukken op langs de Parkweg, waar ze plotseling door de Duitsers worden beschoten. Ter plekke sneuvelde Pte Clarence Milner, waarvan het stoffelijk overschot op een brancard in het tuintje staat.

Groningen, 14 april 1945. Een carrier met Browning Machinegun van het Essex Scottish Regiment op de stoep in de Rabenhauptstraat.

Groningen, 14 april 1945. Duitse stafauto op de Ubbo Emmiussingel getroffen door 25-pounder granaat.

Groningen, 14 april 1945. Rabenhauptstraat.

Foto genomen vanaf het dag van de woning van de heer Hoekstra aan het Abel Tasmanplein. De rookontwikkeling is van de in brand geschoten huishoudschool aan de Kraneweg.

Groningen, 14 april 1945. Canadezen in Haren.

Haren, 14 april 1945

Haren, 14 april 1945. Een Firefly op de Middelhorsterweg.

Haren, 14 april 1945. Het dorp is door The Fort Garry Horse bevrijd.

Haren, 15 april 1945. Omstreeks het middaguur wordt een zestal Fireflies van The Fort Garry Horse geparkeerd in de Kerkstraat.

Haren, 14 april 1945. Een Firefly die meegeholpen had aan de bevrijding van het dorp, wordt klaargemaakt om terug te keren naar Paterswolde.

Groningen, 14 april 1945. Op de hoek van de Abel Tasmanstraat en de Peizerweg staan 2 infanteristen en een Rodekruissoldat van The Royal Hamilton Light Infantry.

Parkweg, zaterdagmiddag 14 april 1945. Bij de Parkwegschool stonden de verschillende voertuigen van het B-squadron Fort Garry Horse. De school was op dat moment in gebruik als Duits hospitaal.

Groningen, 14 april 1945. Vanaf de Herebrug wordt op Duitse snipers geschoten.

Groningen, 14 april 1945. Heereplein, met links Spaanse ruiters. In het midden van de foto sporen van de Kangaroos die met hoge snelheid vanaf de brug rond het plein reden om infanterie af te zetten.

Groningen, Verlengde Heereweg bij de Helperbrink op zondagmorgen 15 april 1945, toen geheel Helpman was bevrijd. Twee soldaten van The Queens Own Cameron Highlanders of Canada in gezellig samenzijn met een paar verpleegsters van het nabij gelegen Rooms Katholieke Ziekenhuis.

Groningen, 16 april 1945. Exex Scottish aan de Verlengde Heereweg wachten om ingekwartierd te worden.

Groningen, 15 april 1945. Verlengde Heereweg. Helpman is vrij. The Queens Own Cameron Highlanders of Canada bij de grote anti-tankmuur bij de Nattebrug.

Helpman bevrijd. De grote Road Block aan de Heereweg bij de Nattebrug wordt door de Engineers opgeruimd.

Groningen, maandagmorgen 16 april 1945. Nassauplein. Er heerst een fantastische stemming bij de ontmoeting van soldaten van Le Régiment de Maisonneuve met de meisjes van Groningen.

Twee militairen van Les Fusilliers Mont-Royal snellen op een motorfiets over de Heerebrug, die door de Kagaroos en Shermans uit de voegen is geraakt en daardoor scheef bleef liggen. De dode Duitser op de voorgrond werd door mannen van The Fort Garry Horse aan de kant gelegd, toen zij de brug over gingen. Overal wordt nog door snipers op de Canadezen geschoten.

Groningen, Ubbo Emmiusstraat, 15 april 1945. De tot personeelsvoertuig (carrier) omgebouwde Canadese RAM II tank, die na de overgang over de Heerebrug en de bezetting van het Heereplein door een Panzerfaust werd uitgeschakeld.

Groningen, maandagmorgen 16 april 1945. Poelestraat. Duitsers geven zich over.

Groningen, Parklaan. Zondag 15 april 1945. Verdachten worden gecontroleerd door Nederlandse autoriteiten.

Groningen, 15 april 1945. Duitse krijgsgevangenen bij het viaduct.

Groningen, 15 april 1945. Aan het Zuiderdiep wordt een Duits voorraadmagazijn geplunderd.

Groningen, 15 april 1945, Zuiderdiep. Tijdens een gevechtspauze krijgen mannen van het South Saskatchewan Reginent een warme maaltijd, die in een winkeletalage verorberd wordt.

Groningen, Oosterbrug. Zondag 15 april 1945. De strijd om de brugge en de grote waterbarrière het Verbindingskanaal is gestreden en in het voordeel van de Canadezen beslecht. Op de brug ligt nog een gesneuvelde Duitse soldaat en verder op de achtergrond is de strijd nog in volle gang.

Groningen, Verlengde Oosterstraat, zondag 15 april 1945. Canadezen van Les Fusiliers Mont-Royal.

De Wasp werd ook in Groningen ingezet.

Groningen, 15 april 1945. Koninginnelaan. Hier wordt een Canadese soldaat op een brancard weggebracht.

Groningen, 15 april 1945. Fort Garry Horse tanks aan de Nassaulaan ondersteunen The Black Watch in het Noorderplantsoen. Op de voorgrond is men bezig telefoonlijnen aan te leggen.

Groningen, zondagmiddag 15 april 1945. Nadat zich enkele Shermans en Wasps in de strijd mengen, geven steeds meer Duitsers zich over en worden afgevoerd van de Nassaulaan. Op de achtergrond het Noorderplantsoen met de 'Kattenberg'. Gedurende dit voorval viel de enige regenbui tijdens de bevrijdingsdagen.

Groningen, 15 april 1945. Duitsers die zich tijdens de gevechten aan de westzijde van het Noorderplantsoen hebben overgegeven worden door de tuinen achter de huizen aan de Oranjesingel naar Koninginnelaan en Ernst Casimirlaan afgevoerd.

Groningen, Heeresingel, zondag 15 april 1945. Canadese artilleristen in een geanimeerd gesprek met een knappe Groningse. De O.P. carrier is zwaar bepakt met tentdoek en oorlogsbuit. Duidelijk zijn verder twee antennes te zien. De militairen dragen tank-overalls, die ook als slaapzak kunnen worden gebruikt.

Groningen, Verlengde Oosterstraat. Zondag 15 april 1945. Pte A. Monette geeft een Gronings meisje haar eerste echte Virginia sigaret sinds lang.

Groningen, Radesingel, zondag 15 april 1945. Soldaten van Les Fusiliers Mont-Royal bezig het bedrijf van Boeke en Huidekoper van de vijand te zuiveren.

Groningen, Radesingel, zondag 15 april 1945. Soldaten van Les Fusiliers Mont-Royal bezig het bedrijf van Boeke en Huidekoper van de vijand te zuiveren.

Groningen, Rademarkt. Zondag 15 april 1945.

Groningen, Rademarkt. Zondag 15 april 1945.

Groningen, Rademarkt. Zondag 15 april 1945. Tanks van The Fort Garry Horse bewaken de kruispunten.

Groningen, Rademarkt/Zuiderdiep. Zondag 15 april 1945. Sherman tanks met daartussen een Stuart Honey houden de belangrijke wegen onnder schot. Op de achtergrond de branden die ontstonden door de gevechten op de Rademarkt en bij het kruispunt.

Molensraat bij de Rademarkt, Groningen. Zondag 15 april 1945.

Molensraat bij de Rademarkt, Groningen. Zondag 15 april 1945. Canadezen zoeken de huizen na op Duitse soldaten terwijl burgers in spanning toekijken. Op de achtergrond brandt Gruno's tabaksfabriek.

Groningen, 16 april 1945. Het 20 mm Flak 38 aan de 1e Drift, die met z'n vuurstralen in deze buurt zoveel paniek zaaide.

Groningen, maandag 16 april 1945. Tanks van The Fort Garry Horse in actie op het Gedempte Boterdiep.

Groningen, maandag 16 april 1945.Tanks van The Fort Garry Horse in actie op het Gedempte Boterdiep. Op de hoek staan infanteristen van Le Réiment de Maisonneuve.

Groningen, maandag 16 april 1945. Gedempte Boterdiep. Alleen de sporen van de tanks zijn nog achtergebleven.

De Stoeldraaierstraat in Groningen, nadat er een Duite munitiewagen is ontploft.

Seinpost bij café de Beurs, hoek Folkingestraat.

Groningen, 14 april 1945. Folkingestraat. Vier Duitsers worden afgevoerd in krijgsgevangenschap.

Groningen, maandagmiddag 16 april 1945, Oemarkt/Nieuwe Boteringestraat. Schade in het gebied van Le Régiment de Maisonneuve (Lincoln III) door het Flak aan de overkant van het water aangericht.

Een tank van The Fort Garry Horse in de Oude Boteringestraat tegenover de Ossemarkt in Groningen.

Groningen, 17 april 1945, Oosterstraat. Grote schade werd hier aangericht door het geschut vanaf de kant van de Rademarkt.

Groningen, 16 april 1945, Oosterstraat. Een Sherman Firefly op weg naar de noord-oostelijke hoek van het centrum.

Groningen, 15 april 1945. De Canadezen zijn opgerukt tot het hart van de stad.

Groningen, Oosterstraat, 16 april 1945. Les Fusilliers Mont-Royal.

Groningen, 16 april 1945. Omstreeks het middaguur rijdt de eerste Firefly vanuit de Oosterstraat de Grote Markt op. De noordzijde is in puin geschoten. De brandslangen lopen naar de Poelestraat.

Groningen, 16 april 1945, Poelestraat. De brandweer is aan het blussen terwijl de Duitse Garnizoenscommandant zich aan de Canadezen heeft overgegeven. Op de foto een achtergebleven Duitse auto met voorop een gasgenerator.

Groningen, 14 april 1945. De Waag, hoek Grote Markt - Guldenstraat in brand gestoken door de Duitsers.

Groningen, 16 april 1945. Soldaten van het South Saskatchewan Regiment in de Guldenstraat op weg naar het noorden. Ze lopen hier van de meest oostelijke grens van hun opmarsgebied.

Groningen, 16 april 1945. Onder dekking van een rookgordijn steken South Saskatchewans de Grote Markt over op weg naar de Duitsers, die nog steeds het noorden van het centrum in handen hebben.

Groningen, 16 april 1945. Duitse krijgsgevangen op de hoek van de Grote Markt en de Oude Boteringestraat.

Groningen, 16 april 1945. Tussen beide Markten. Een ambulance Jeep van de Calgary Highlanders komt terug van het veldhospitaal.

Groningen, 16 april 1945. Omgeving Poelebrug-Turfsingel-Poelestraat. Steeds meer Duite krijgsgevangenen worden er door het South Saskatchewan Regiment binnengebracht.

Groningen, 16 april 1945. Omgeving Poelebrug-Turfsingel-Poelestraat. Steeds meer Duite krijgsgevangenen worden er door het South Saskatchewan Regiment binnengebracht.

Overgave van Duitsers in de Poelestraat.

Groningen, 16 april 1945. Poelestraat. Hoewel de strijd nog in volle gang is in de stad, wordt er hier al feest gevierd door juichende mensen.

Groningen, 16 april 1945. Verbindingskanaal tussen Heerebrug en Oosterbrug. Soldaten van de Queens Own Cameron Highlanders of Canada op weg van Helpman naar de Ooterparkwijk, waar ze in de namiddag nog een korte maar hevige strijd moesten leveren samen met de tank van The Fort Garry Horse.

Groningen, 16 april 1945. Shermantanks van The Fort Garry Horse passeren de Oosterbrug en gaan richting Oosterparkwijk om assistentie te verlenen bij de crossing van het Van Starkenborghkanaal.

Groningen, 16 april 1945. Petrus Campersingel. Groningen viert de bevrijding. Hier staat het bataljons hoofdkwartier van de Queens Own Cameron Highlanders of Canada opgesteld.

Bedumerbrug over het Van Starkenborgkanaal is opgeblazen, april 1945.

Grote Markt Groningen op 16 april 1945.

Groningen, 16 april 1945. Parkweg-Rabenhauptstraat.

Groningen, Lutkenieuwstraat. Soldaat van de Royal Canadian Engineers met een Groningse en een volle kruik Bols.

Groningen, 16 april 1945. Lodewijkstraat.

Groningen, 17 april 1945. Heerebrug. De Pipeband van de Essex Scottish presenteert zich aan het Groningse publiek op de Heerebrug.

Groningen, Heereplein, 17 april 1945.

Groningen, 16 april 1945. Noorderplantsoen Nassaulaan. Vier Fireflies van het C-squadron van Fort Garry Horse.

Een carrier van het South Saskatchewan Regiment op het Zuiderdiep.

Groningen, Grote Spilsluizen. Uit het gangetje links naast het gebouw werd een PIAT afgeschoten op het 20mm geschut van de Duitsers aan de overkant van het water. De schuilkelder vormde onderdeel van de Duitse verdediging, want de loopgraaf sluit er op aan.

Gearresteerde NSB'ers bij de Plantsoenscholen in Groningen.

Gearresteerde NSB'ers bij de Plantsoenscholen in Groningen.

Groningen, Turfsingel, waar enkele machinegeweerposten het gehele Gedempte Boterdiep onder schot hielden, totdat de tanks van The Fort Garry Horse daar een einde aan maakten op 16 april 1945. Het bedrijf van de Boer ging daarbij in vlammen op.

Groningen. Oude Ebbingestraat en Grote Markt. De doorgang was op 15 en 16 april 1945 versperd voor de Canadezen. Rechts de puinhopen van het warenhuis De Bijenkorf en links het nazi-restaurant De Pool.

Groningen, Schoolstraat, SIngelstraat, Nieuwe St Jansstraat. Hier werd de laatste strijd in Groningen gestreden omstreeks het middaguur van 16 april 1945.

Groningen, Grote Markt, met het verwoeste Scholtenshuis.

Duitse aftocht uit de stad Groningen.

Loppersum, mei 1945. De toren die als uitkijkpost van de Duitsers diende werd beschoten door 25-pounders.

The Royal Winnipeg Rifles gesteund door tanks van The Sherbrooke Fusilliers Regiment op weg naar Appingedam.

Lt Col Locky Fulton, Commandant van The Royal Winnipeg Rifles, die in opmaat naar de slag om de Delfzijl-Pocket zo'n grote tegenstand ondervond.

Pamflet per 25-pounder carrier-shell uitgestrooid bij en in Delfzijl door de 17th Canadian Field Regiment Royal Canadian Artillery. De pamfletten hadden een groot effect op het moreel van de vijand.

Luchtfoto van de westzijde van Delfzijl door een verkenningsvliegtuig van de R.A.F. op 24 april 1945 genomen. Door het midden de Woltjerspoorlijn met links daarvan een zig-zag lopende prikkeldraadversperring. Links van deze versperring is een in der haast gegraven anti-tankgracht. Rechts van de Woltjerspoorlijn een boerderij met daaromheen machinegeweernesten en loopgraven.

Afdruk van een ten behoeve van een goed verloop der gevechten op 24 april 1945 genomen luchtfoto door de R.A.F. Het dorp Biesum in de frontlinie.

Gecamoufleerde Duitse bunker behorende bij de Batterie in de Carel Coenrad Polder. De gordijnen met bloempotten zijn op de betonnen achtergrond geschilderd. De camouflage was zo goed, dat geen enkele kogel het bouwwerk heeft geraakt.

Tank van de 8th Hussars bij de goederenloods van het station Delfzijl.

Delfzijl, 1 mei 1945. De eerste Duitsers gaan bij het station Delfzijl in krijgsgevangenschap.

Honey M3 lichte verkenningstank in Delfzijl.

Delfzijl, 1 mei 1945. Soldaten van The Cape Breton Highlanders dringen de stad binnen.

Cape Breton Highlanders onderzoeken een Duitse auto bij het gebouw van de SD in Delfzijl.

De kanonniers van Batterie Fiemel.

Mei 1945. Batterie Fiemel bij de Punt van Reide.

Delfzijl, mei 1945. Het zwaar gehavende terrein rond de vuurtoren met vernietigde Duitse legerbussen.

Delfzijl, april 1945. Niet-geëxplodeerde bommen werden aangetroffen op het haventerrein.

Delfzijl, april 1945. Niet-geëxplodeerde bommen werden aangetroffen op het haventerrein.

Bren Carriers trekken Delfzijl binnen.

De nazivlag van Delfzijl wordt in Eelde tentoongesteld.

Steenwijk, 12 april 1945. Radiopost van het C-squadron der Royal Canadian Dragoons bij het toenmalige postkantoor.

Steenwijk, 14 april 1945. 'RAM'- trekkers van het 6th Anti-Tank Regiment RCA vervoeren infanteristen. Alles werd mobiel gemaakt om een snelle opmars te verzekeren.

Oude Schouw, 15 april 1945. Een lichte verkenningswagen (Humber) van het B-squadron van de 17th Duke of York's Royal Canadian Hussars staat op wacht, terwijl burgers de brug herstellen en berijdbaar maken.

Pipe Band van de C.W.A.C. (Canadian Woman Army Corps).

Joure, 15 april 1945. Het Tactical Headquarters van Le Régiment de la Chaudière langs de slootkant.

15 april 1945. Firefly van The Sherbrooke Fusiliers Regiment bewaakt de omgeving van Joure.

Joure, 15 april 1945. Duke of York Royal Canadian Hussars op weg naar Sneek en verder.

Joure, 15 april 1945. Doortocht van soldaten der 9th Canadian (Highland) Infantry Brigade op weg naar Leeuwarden en Harlingen.

Le Régiment de la Chaudière trekt Joure binnen.

7th Recce in Joure.

De 3rd Canadian Infantry Division op weg in Friesland. Een Forward Observation Officer (vuurleidingsofficier) krijgt z'n laatste opdrachten vóór vertrek.

Afscheid van The Perth Regiment te Sneek.

Pingjum betaalde een hoge tol voor de bevrijding.

Scharsterbrug. De weg is vrij naar Lemmer. De eerste Canadese voertuigen passeren de brug.

Afsluitdijk. Na de artilleriebeschieting der Canadezen stond er niet veel meer overeind.

Harlingen, 15 april 1945. Tankdestroyers in het centrum.

April 1945. Kop van de Afsluitdijk.

Zuidhorn. R.A.M.-artillerietrekkers parkeren voor enige tijd langs de weg onder grote belangstelling van de bevolking.

Zuidhorn, april 1945. Een Bedford van het British 72th Medium Regiment (Royal Artillery). Deze Britse eenheid was hier in het noorden te ondersteuning van de artillerie der Canadezen.

De 8th Recce komt aan in Hoogezand, waar ze zoals overal enorm enthousiast werden begroet door de dolblije burgerbevolking.

De 8th Recce komt aan in Hoogezand, waar ze zoals overal enorm enthousiast werden begroet door de dolblije burgerbevolking.

Honey M3 in Zuidbroek. Let op vehicle markings.

Belgische para's (5th SAS) in Noordbroek.

Humber Light Reconnaissance Car MK III in Noordbroek. De bus rechtsboven is een rookgranaatwerper.

8th Recce van de 14th Royal Canadian Hussars in Noordbroek.

Veendam, 14 april 1945. 10 P.S.K. bij hotel Veenlust.

Wildervank, 13 april 1945, 8th Recce.

Wildervank, 13 april 1945. 8th Recce eenheden komen de plaats binnen en worden hartelijk door de bevolking begroet.

Winschoten, een scoutcar van The Sherbrooke Fusiliers wordt de weg gewezen in het feestende Winschoten, dat door de Polen en Belgen is bevrijd.

Een Canadese Kangaroo passeert hier de Gronings-Duitse grens Hümmling, april 1945.

Duits-Nederlandse grens, april 1945. Deze borden zijn aangebracht door het 2nd Canadian Corps.

Canadese stormboten met mannen van The Highland Light Infantry of Canada zakken de Eems af om één der laatste aanvallen tegen de Duitsers uit te voeren, teneinde de stad Leer in handen te krijgen.

Küstenkanal, het laatste grote struikelblok voor het Canadese en Poolse leger tijdens de laatste strijd vlak voor VE-Day. 17-pounder granaten worden in een Firefly geladen voor de inleidende barrage op doelen achter het kanaal, voordat de infanterie naar de overzijde voorwaarts gaat.

De laatste brug door de Canadezen gemaakt in Oost-Friesland.

Vliegveld Eelde, 23 mei 1945. Inspectie van het materieel der 5th Canadian Armoured Division, voorafgaande aan de immens grote parade.

23 mei 1945, parade in Eelde.

23 mei 1945, parade in Eelde.

23 mei 1945, parade in Eelde.

Canadese aanwijsborden aan het begin van de Heerestraat. Tussen beide markten.

Het normale verkeer komt weer op gang in Groningen.

Canadese Beaver Club in Groningen.