Vandaag een grote schok door het overlijden van de Groninger stadshistoricus Beno Hofman, 69 jaar. Voor ons heel plotseling. Maar ook voor OOG TV waar hij 400 documentaires voor heeft gemaakt over de geschiedenis van de stad Groningen.

We hebben altijd naar de uitzendingen gekeken op Oog TV tijdens de coronacrisis, toen hij samen met Mirre Klok boeiende wandelingen maakte door de stad Groningen.

Beno Hofman, de Groninger stadshistoricus, plotseling overleden

Mirre van de Klok en Beno Hofman wandelen door de Herestraat in Groningen tijdens de Stadswandeling.

Gelukkig hebben we de serie Beno's Stad en de Stadswandeling opgenomen, dus dat is nog een mooie herinnering.

Verdrietig nieuws vandaag. Wij wensen zijn familie heel veel sterkte toe met dit groot verlies.

Beno’s Stad

Beno maakte 400 uitzendingen van Beno’s Stad voor OOG. Hierin maakt hij op laagdrempelige wijze de geschiedenis van Stad en Ommeland toegankelijk voor een breed publiek. Beno was een echte verhalenverteller met een groot hart en een goed gevoel voor humor. Hij bracht de geschiedenis op unieke wijze tot leven.
Zijn inzet voor OOG en RTV Noord en vooral zijn bijdrage aan de ontwikkeling van kennis over de eigen geschiedenis van Groningen zijn van onschatbare waarde geweest.

Erkenning kreeg Beno onder andere met de Erepenning van de stad Groningen, die hij in 2010 na de 400e uitzending van Beno’s Stad kreeg uitgereikt door het College van de gemeente Groningen. Maar zelfs ook internationaal was er waardering voor de manier waarop hij geschiedenis tot leven wist te brengen.

en onderdeel geworden van de geschiedenis waar hij zo van hield. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met de stad Groningen.

Stadswandeling

Tijdens de coronacrisis maakte Beno samen met Mirre van de Klok De Stadswandeling. Het idee was om de kijkers van OOG wat extra’s te bieden tijdens maatregelen wanneer lockdowns de pandemie moesten beteugelen. Zo maakte een heel nieuw publiek kennis met Beno.

Het geheugen van Groningen

Beno was dé stadshistoricus van Groningen. Hij schreef tal van boeken en artikelen, maakte video’s en een podcast. Op veel monumenten in de stad valt een omschrijving van zijn hand te lezen. Zijn nalatenschap is buitengewoon indrukwekkend.