Op zaterdagmiddag 22 april 2017 organiseerde de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum een wandelexcursie over de landingsterreinen Z, X en Z bij Wolfheze. Op zondag 17 september was de lucht boven Nederland ineens gevuld met heel veel vliegtuigen. Deze dag en de dag daarna landden er op de akkers rondom Wolfheze honderden grote Britse zweefvliegtuigen (gliders) en kwamen ook duizenden Britse parachutisten neer. Het was het begin van wat we nu ‘De Slag om Arnhem’ noemen, een operatie die als doel had de brug in Arnhem op de Duitse bezetters te veroveren. Voorafgaand aan deze excursie bezochten ik de Glider Collection op het terrein van  Camping & Chaletpark "De Lindenhof", Wolfhezerweg 111-113, Wolfheze. De Glider Collection Wolfheze laat zien wat een zweefvliegtuig van toen was. Door middel van grote originele stukken, tastbare herinneringen, foto’s en verhalen geeft GLIDER COLLECTION WOLFHEZE inzicht in de verschillende types zweefvliegtuigen, het gebruik van deze gliders en de omvang van deze operatie.
Wat was zo’n zweefvliegtuig en hoe groot was het? Welke soorten zweefvliegtuigen werden in september 1944 gebruikt? Hoe werden deze in Engeland gebouwd? Hoeveel manschappen en materieel konden erin? Hoe werd het bestuurd? Hoe werkten de verschillende onderdelen? Wat is er na de landing met de zweefvliegtuigen gebeurd? Zie ook http://www.wolfheze.nl/_Glider/glidermain.htm

Daarna volgde een wandeling over de landingsterreinen onder leiding van een gids over de terreinen waar de zweefvliegtuigen geland zijn en hoorde ik welke eenheden er mee vervoerd werden. De gids had kaarten en foto's bij zich. Zo konden we ons op verschillende locaties op de voormalige landingsterreinen een beeld vormen van hoe het toen geweest moet zijn.
Na afloop van de excursie komen we weer bijeen bij het Glider Museum.

Amerikaanse luchtfoto van Landing Zone S, Wolfheze, 17 september 1944.

Wybo Boersma van de Vereniging Vrienden Airborne Museum in gesprek met Paul Hendriks van Glider Collection Wolfheze, die onze gids was tijdens de wandelexcursie over de landingsterreinen. Let op de cake die verstrekt werd met heerlijke koffie. Een gastvrij onthaal.

We verzamelen ons om de excursie over de landingsterreinen te maken

Wybo Boersma van de Vereniging Vrienden Airborne Museum die deze middag heeft georganiseerd.