Lezing over de medische zorg tijdens de Slag om Arnhem

Op zondagmiddag 8 oktober waren wij in het Airborne Museum 'Hartenstein' te Oosterbeek. Matthijs Somford, orthopedisch chirurg en kenner op het gebied van medische zorg tijdens de Slag om Arnhem, hield een lezing over dit onderwerp.

Alvorens het te hebben over de medische zorg tijdens de Slag om Arnhem in het bijzonder, gaf hij eerst aan hoe de medische zorg tijdens de Tweede Wereldoorlog bij zowel de geallieerden als de Duitsers georganiseerd was. Met welke uitrusting een 'hospik' het slagveld betrad.

Vervolgens werd ingegaan op de organisatie van de RAMC (medische afdeling) bij de Airborne Divisie. 

Elke slag gaat gepaard met slachtoffers. Om goede zorg te kunnen verlenen troffen de Britten uitgebreide voorbereidingen. Voorraden werden aangelegd en chirurgische teams werden getraind. Er werden Field Amvulances opgericht. Deze mobiele medische eenheden konden direct na de luchtlandingen ter plekke aan de slag. Gedurende de slag werden er ook Field Hospitals ingericht in onder andere Hotel De Tafelberg en het St Elisabeths Gasthuis.

Dokter Lipmann Kessel was de chirurg die Brigadegeneraal Hackett in het Elizabeth Gasthuis opereerde en zo voorkwam dat deze stierf aan zijn verwondingen.

Lipmann Kessel werd al vrij snel krijgsgevangen gemaakt. Hij werd overgebracht naar het Elisabeths Gasthuis in Arnhem, waar een medische post was opgezet. 

Lipmann Kessel na de oorlog op de trap bij de ingang van het St Elisabeths Gasthuis, samen met zijn kinderen.

Na de oorlog ging Lipmann Kessel aan de slag als arts in Londen. Hij werd hoogleraar in de orthopedie aan de Universiteit van Londen. In 1958 publiceerde hij het boek Surgeon at arms, in het Nederlands verschenen onder de titel Een chirurg valt uit de lucht. Lipmann Kessel schreef het boek onder het pseudoniem Daniel Paul, de namen van zijn twee kinderen. Voor zijn oorlogsbijdrage werd hij benoemd tot lid in de Orde van het Britse Rijk en ontving het Military Cross

Na zijn dood werd Lipmann Kessel op eigen verzoek begraven op de algemene begraafplaats van Oosterbeek, tegenover het Airborne War Cemetery, waar zijn vroegere strijdmakers lagen.

 

Dit is het graf van Lipmann Kessel die begraven is op de Gemeentelijke Begraafplaats Noord en Zuid Oosterbeek, gelegen tegenover de Arnhem Oosterbeek War Cemetery.