7-4-2024  DE JOODSE RAAD  & VERDWENEN STAD

Vanavond het 5e en laatste deel van de indrukwekkende EO serie De Joodse Raad

De Joodse Raad is een Nederlandse televisieserie uit 2024. De serie werd geregisseerd door Paula van der Oest en geproduceerd door haar productiemaatschappij Levitate, in opdracht van de Evangelische Omroep (EO). Die omroep zond de serie uit in maart 2024. Het scenario, geschreven door Roos Ouwehand en Paul Jan Nelissen, is gebaseerd[1] op het boek De Joodsche Raad (1983) van journalist Hans Knoop

De serie vertelt in vijf afleveringen het verhaal van de Joodse Raad, van de instelling ervan in 1941 tot en met de vervolging van de twee voorzitters na de oorlog, in 1947. De hoofdrollen zijn voor voorzitter David Cohen (gespeeld door Pierre Bokma) en zijn dochter Virrie Cohen (Claire Bender). Virrie is aanvankelijk verpleegster in een Amsterdams ziekenhuis; later werkt ze in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. Daar is ze betrokken bij het wegsmokkelen van Joodse kinderen naar onderduikadressen. Centraal in de serie staan de morele dilemma's waar voorzitters en medewerkers van de Raad mee worden geconfronteerd, en de verwijdering tussen vader en dochter alsmede hun latere verzoening.

Het Fatale Dilemma, De Joodse Raad van Amsterdam

Virrie Cohen (Claire Bender). Virrie is aanvankelijk verpleegster in een Amsterdams ziekenhuis; later werkt ze in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. Daar is ze betrokken bij het wegsmokkelen van Joodse kinderen naar onderduikadressen.

Rolverdeling

De Duitse bezetter wordt in de serie vertegenwoordigd door 'Beauftragter' Hans BöhmckerSD'er Klaus Barbie en  Ferdinand aus der Fünten, de leider van de Zentralstelle für jüdische Auswanderung, gespeeld door Jakob Diehl. Ook Walter Süskind, namens de Raad beheerder van de Hollandsche Schouwburg, speelt een (kleine) rol.

Het Fatale Dilemma, De Joodse Raad van Amsterdam

De film vertelt de onthullende en meeslepende geschiedenis van deze omstreden en controversiële Raad. Willy Lindwer heeft het aangedurfd deze documentaire te maken over één van de gevoeligste onderwerpen van de Jodenvervolging in Nederland. De Holocaust – Een monument in film: http://bit.ly/2r10k35 Toen in februari 1941 op last van de Duitsers de Joodsche Raad voor Amsterdam werd opgericht, werden diamantair Abraham Asscher en hoogleraar oude geschiedenis Professor Dr. David Cohen de voorzitters. Het was voor beiden een dramatische wending in hun leven. Ze zouden een instrument worden in handen van de nazi-bezetter en hun moorddadige beleid ten aanzien van de deportatie van de Nederlandse Joden. Zij moesten het vuile werk opknappen zoals het verzorgen van de deportatielijsten. Op duivelse wijze werden door de Duitsers de medewerkers tegen elkaar uitgespeeld en ingezet bij de verbanning van Joden uit Nederland. Het was één van de vele geraffineerde methoden die de nazi’s in de oorlog toepasten: de Joden zelf laten meewerken aan hun eigen ondergang. Het is een van de grootste drama’s uit de recente geschiedenis van Nederland. De betrokkenheid van de Joodse Raad bij het deportatieproces is een tragedie van schuld en vermeende schuld. De film laat oud-medewerkers van de Joodse Raad uitgebreid aan het woord en het schetst een beeld van de onmogelijke keuzes en de krankzinnige morele dilemma’s waarvoor zij gesteld werden. Aan het woord komen ondermeer Herman Cohen, zoon van een van de voorzitters, Jaap van Meekren, een medewerker en Mirjam Bolle, secretaresse van Prof. Cohen. Zij geeft haarscherpe analyses van de gebeurtenissen die uiteindelijk geleid hebben tot de ondergang van het Nederlandse Jodendom.

 De Verdwenen Stad met tram en groepje Joodse kinderen

Verdwenen Stad

Verder ben ik aan het lezen in het aangrijpend boek Verdwenen Stad en we hebben de bijbehorende film gezien via de site www.picl.nl De documentaire Verdwenen stad toont de rol die Amsterdamse trams speelden in de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het ergste hieraan vind ik dat dit geen afgesloten hoofdstuk blijkt te zijn, maar dat God's oogappel Israël en het Joodse volk nog steeds doelwit zijn van een intense wereldwijde haat. De strijd tussen God en de satan, het Licht en de duisternis, is sinds 7 oktober 2003 in volle hevigheid losgebarsten. De wereld was toch al zeer onstabiel sinds de Russische invasie in oekraïne en het daarbij dreigen door Poetin met een kernoorlog. Maar nu het Midden-Oosten in brand is gezet door Iran en zijn proxygroepen rondom Israël, is de situatie ronduit gevaarlijk geworden. We lijken te leven in een tijd die doet denken aan het jaar 1939, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.