Beleef de geschiedenis van D-Day 80 jaar later

Welkom bij ARS Website, waar we de heldhaftige daden van de geallieerden herdenken en de offers van de gevallenen eren. Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de invasie van Normandië plaatsvond, een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog.

Herdenk en eerbiedig D-Day met ARS Website

Sluit je aan bij ons in het eren van onze bevrijders en het herinneren van degenen die hun leven hebben gegeven. Ontdek de geschiedenis van D-Day en de impact ervan op de wereld van vandaag.

We hebben de twee herdenkingsdagen 5 en 6 juni 2024, gekluisterd gezeten aan de televisie waar de BBC op beide dagen een indrukwekkende uitzendingen vertoonde rondom het hoogtepunt van de herdenking in Portsmouth, vanwaar de troepen die waren ingescheept voor de overtocht naar Normandië vertrokken. De grootste generatie werd volop geëerd in aanwezigheid van nog levende veteranen die de leeftijd van 100 reeds hadden bereikt of bijna bereikt. Ook was er een dame van 103 jaar oud! Christian Lamb. Zij hielp bij het plannen van de D-Day landingen in Normandië. Ze geeft lezingen over de geschiedenis van planten en is de auteur van vijf boeken, waaronder haar memoires uit de oorlogstijd, Beyond the Sea. Vanaf 2024, op 103-jarige leeftijd, is ze een van de laatste overlevende officieren van de Wrens, de Women's Royal Naval Service, die de hele oorlog heeft gediend. De volgende dag 6 juni 2024 werd haar het Legion d'honneur toegekend door de Franse president Macron.

De herdenking op 5 juni 2024 bij Portsmouth

Op 5 juni werd de D-Day-herdenking in Portsmouth gehouden ter ere van Operation Overlord, de invasie van Normandië die tachtig jaar eerder begon. Deze historische gebeurtenis markeerde het begin van de bevrijding van West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanuit Portsmouth vertrokken destijds de meeste van de ruim 4000 landingsschepen die werden ingezet bij de invasie van Normandië. De Britse koning Charles hield een emotionele toespraak waarin hij opriep om de offers van de bijna 160.000 militairen die zich aan de vooravond van D-Day hadden verzameld in het zuiden van Engeland “voor altijd” in de herinnering te laten voortleven. 

Ook veteranen kwamen aan het woord, zoals Eric Bateman, die diende op een Brits schip dat was ingezet bij Utah Beach. Na zijn verhaal waren er tranen in de ogen te zien van koningin Camilla. In Frankrijk werden ook ceremonies gehouden, waaronder bij de beroemde Pegasusbrug over het Kanaal van Caen, die in de nacht van 5 op 6 juni door een Britse luchtlandingseenheid werd ingenomen1

impressie van de herdenking bij Portsmouth op 5 juni 2024


De herdenking op 5 juni 2024 Bayeux War Cemetery

Zeker weten! De Bayeux War Cemetery is de grootste Britse militaire begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. Het bevat bijna 4.000 graven van Britse soldaten. Naast de begraafplaats ligt het Bayeux Memorial, dat meer dan 1.800 soldaten uit het Gemenebest herdenkt die tijdens de campagne in Normandië zijn omgekomen en geen bekend graf hebben12. Deze soldaten verloren hun leven tijdens de landingen op D-Day, de Slag om Normandië en de opmars naar de rivier de Seine in augustus. Het monument dient als een aangrijpende herinnering aan de nauwe banden tussen Normandië en Groot-Brittannië.

Op 5 juni 2024 arriveerde prinses Anne bij de cathedraal van Bayeux om deel te nemen aan de cérémonie du souvenir franco-britannique ter herdenking van het 80e jubileum van de D-Day. Deze ceremonie werd georganiseerd door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de graven van soldaten uit het Gemenebest. Ongeveer 1100 genodigden waren aanwezig. Na de dienst ging een stoet van 200 VIP’s naar de Britse militaire begraafplaats van Bayeux, waar eer werd betoond aan de overleden soldaten. 

Prinses Anne betoonde haar eer bij het graf van één van de gesneuvelde soldaten. Een ontroerend moment.

Er werden gedeelten uit dagboeken van gesneuvelde soldaten voorgelezen door familie en figuranten.

Bij de presentatie van de uitzending van de BBC was aanwezig James Holland. Hij is een internationaal geprezen en bekroond historicus, schrijver en omroeper. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Holland is auteur van verschillende bestsellers en presentator van talloze televisieprogramma's en series over de Tweede Wereldoorlog. Hij is met name co-host van de podcast We Have Ways Of Making You Talk met komiek Al Murray. Als je zijn werk verder wilt onderzoeken, kun je zijn website bezoeken.

Prinses Anne's woorden van eerbetoon kwamen toen ze een standbeeld onthulde in Normandië van een schutter van de Royal Regina Rifles die een Bren geweer droeg toen hij Juno Beach bestormde op D-Day.

Prinses Anne, de zus van koning Charles, heeft  een standbeeld onthuld en heeft in Normandië een receptie bijgewoond met leden van het Regina Rifle Regiment. In haar rol als president van de Oorlogsgravencommissie van het Gemenebest was ze ook bij de jaarlijkse herdenkingsdienst in de kathedraal van Bayeux.

Prinses Anne's woorden van eerbetoon kwamen toen ze een standbeeld onthulde in Normandië van een schutter van de Royal Regina Rifles die een Bren geweer droeg toen hij Juno Beach bestormde op D-Day.

Als Colonel-in-Chief van het regiment onthulde Prinses Anne het monument op de Place des Canadiens in het pittoreske stadje Bretteville l'Orgueilleuse waar het Canadese regiment in de dagen na de beroemde landingen van 6 juni frontale vijandelijke tegenaanvallen weerstond, zonder ook maar iets op te geven.

De Bayeux War Cemetery is een Britse militaire begraafplaats in de Franse stad Bayeux, gelegen in het departement Calvados. Met bijna 4.000 graven van Britse soldaten is het de grootste Britse militaire begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk1. De begraafplaats werd ontworpen door architect Philip D. Hepworth en ligt 800 meter ten zuidwesten van het stadscentrum, vlakbij de Kathedraal van Bayeux. De graven zijn in perken evenwijdig naast elkaar gerangschikt en bevinden zich aan het zuidwestelijke uiteinde van het terrein in concentrische halve cirkelbogen, met als middelpunt het Cross of Sacrifice. De Stone of Remembrance staat op de aslijn dichter naar de toegang. De begraafplaats wordt omgeven door een haag en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Tegenover de begraafplaats staat het Bayeux Memorial, waarop de namen van 1.801 gesneuvelde soldaten staan die geen bekend graf hebben. Dit monument herdenkt de soldaten van het Gemenebest die tijdens de Slag om Normandië vielen en benadrukt de nauwe banden tussen Normandië en Groot-Brittannië.

De geschiedenis van de begraafplaats gaat terug tot het geallieerde offensief dat begon met de landing in Normandië op 6 juni 1944. Hoewel Bayeux een belangrijk steunpunt was voor de geallieerde troepen, had de stad zelf niet zo erg te lijden onder het strijdgewoel. Veldhospitalen rondom de stad zorgden ervoor dat de oorspronkelijke graven afkomstig waren van soldaten die in deze veldhospitalen waren overleden als gevolg van opgelopen verwondingen. Na de oorlog werd de begraafplaats uitgebreid met graven van slagvelden in Normandië, en in 1952 was de begraafplaats volledig afgewerkt.

Statue of a Second World War Canadian Royal Regina Rifleman unveiled in Normandy

Impressie van de herdenking op de Bayeux War Cemetery


De herdenking op 6 juni 2024 bij Ver-sur-Mer

De grote dag. Vandaag is het op de kop af 80 jaar geleden dat de grootste amfibie operatie aller tijden begon. Na een nacht met bombardementen en luchtlandingsoperaties in de omgeving van Sainte-mer-Église en Saint-Marie-du-Mont door de Amerikaanse 101st en 82nd Airborne Division in het achterland van de Amerikaanse landingsstranden Omaha en Utah en aan de andere kant van het landingsgebied bij de Britse en Canadese stranden Gold, Juno en Sword, waar de Pegasus bridge over de rivier de Orne werd veroverd en batterij Merville werd uitgeschakeld, begon in de vroege ochtend van 6 juni 1944 de landing van de Amerikaanse troepen op de stranden Omaha en Utah om 06.30 uur en de Britse en Canadese troepen landden op Gold, Juno en Sword tegen 07.30 uur. De operatie onder leiding van generaal Eisenhower kreeg de codenaam Overlord. Deze dag is de geschiedenis ingegaan als D-Day. Het was er op of eronder.

Standing with Giants

Standing with Giants have installed a staggering 1,475 silhouettes across the wild meadow fields of the British Normandy Memorial called ‘For Your Tomorrow’.  The 1,475 giants reflect the number of servicemen who died serving under British command on D-Day itself. The public will be able to see this installation at The British Normandy Memorial , 13 Av. Paul Poret, 14114 Ver-sur-Mer, France as part of the D-Day 80 commemorations from 21st April 2024 - 31st August 2024.


Impressie van de herdenking bij het British Normandy Memorial op 6 juni 2024 bij Ver-surMer

Op 6 juni 2024 is het de 80ste verjaardag van D-Day, de codenaam voor Operatie Overlord. Deze grootste amfibische invasie in onze geschiedenis, die het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog markeerde, wordt uitvoerig herdacht in Normandië. De herdenkingen vinden plaats tijdens het D-Day Festival Normandy van 1 tot 16 juni 2024. Hoogtepunten zijn onder andere:

  • 30 mei 2024: De Olympische fakkel arriveert op Omaha Beach.
  • 31 mei: Licht- en geluidshow met 2.500 drones op 5 invasiestranden (Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach).
  • 1 juni: Internationale Mars voor de Vrede van Juan Utah Beach naar Carentan.
  • 6 juni: Grote staatsceremonie bij Omaha Beach met diverse staatshoofden, waaronder president Macron, president Biden, koning Charles III, de Canadese premier Trudeau en de Oekraïense president.
  • 6 juni: Grote staatsceremonie bij Omaha Beach met diverse staatshoofden, waaronder president Macron, president Biden, koning Charles III, de Canadese premier Trudeau en de Oekraïense president Zelensky. Ook is er een Frans-Amerikaanse herdenkingsceremonie op de Amerikaanse begraafplaats in Colville-sur-Mer, waar nog enkele D-Day-veteranen aanwezig zijn. In Vers-sur-Mer is er een Britse herdenking bij het Britse oorlogsmonument, met toespraken en muziekoptredens, waaronder van de Britse zanger Tom Jones.
  • Avond van 6 juni: Gesynchroniseerd vuurwerk op belangrijke locaties van D-Day.
  • 9 juni: Internationale parachutesprong van honderden militairen boven Sainte-Mère-Eglise, het stadje dat bevrijd werd door Amerikaanse paratroopers.
  • Diverse andere activiteiten, zoals bevrijdingsbals, legerkampen en D-Day picknicks, maken ook deel uit van de herdenkingen. Normandië zal voor altijd gemarkeerd worden door de D-Day Landingen en de Slag om Normandië, die leidden tot de bevrijding van Frankrijk en Europa

D-DAY 80 The History Traveler in Normandy 

Wij volgen de History Traveler op YouTube. Een initiatief van The Gettysburg Museum of History Momenteel plaatst hij regelmatig video's in het kader van  80 jaar D-Day. Zeer interessant om te bekijken.