Vanmiddag waren we in Stadskanaal bij de boekpresentatie door Harold de Jong van zijn boek getiteld: Poolse strijders over de Hondsrug.

Een prachtig goed leesbaar boek waarin eer wordt gedaan aan de Poolse soldaten van de 1e Poolse pantserdivisie en de leden van de Belgische SAS, die gelijktijdig met het Canadese leger optrokken naar Noord-Nederland en dorpen en steden bevrijdden, waaronder Coevorden, Emmen, Stadskanaal en Boertange.

Het boek is tevens een eerbetoon aan de 60 Poolse en 5 Belgische militairen die sneuvelden tijdens de bevrijding van het noorden van ons land.

De schrijver Harold de Jong stelt zich voor.

In het boek zijn voor zover mogelijk de foto's opgenomen van de gesneuvelde Poolse militairen. Van zes ontbreekt echter nog een foto.

Bijzonder aan dit boek zijn voor mij de twee foto’s uit mijn familiearchief van de bevrijding van Stadskanaal. Poolse militairen poseren voor het huis van mijn oma aan de Ceresstraat in Stadskanaal.

Verder zijn in dit boek de gevechten opgetekend die de Poolse militairen, gesteund door de Belgische leden van de SAS, moesten leveren om diverse bruggen, dorpen en steden in handen te krijgen. Aangevuld door mooie kaarten en foto’s.

Om dit boek te kunnen schrijven is er veel research aan vooraf gegaan. Gesprekken met betrokkenen, familie van nabestaanden, deskundigen en veldonderzoek.

 

Van Poolse bevrijder tot de ‘eerste asielzoeker’ van Sellingen. Dat is het liefdesverhaal van de Poolse soldaat Dominik Podgórski. Hij kwam als één van de bevrijders uit het regiment van de beroemde Poolse generaal Stanislaw Maczek, Nederland binnen.

De kleinzoon van motorordonnans Podgorski voerde ook het woord.

Uitreiking eerste exemplaar aan Harry Venema, die zijn medewerking verleende aan het tot stand komen van dit boek. Hij heeft een enorme kennis over de Poolse soldaten die vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog om Nederland (en in het bijzonder Stadskanaal en Veendam) te bevrijden.

Uitreiking 2e exemplaar postuum aan de weduwe van onlangs overleden Cees van der Kooij, die de redactie tijdens het tot stand komen van het boek verzorgde.