10-5-2024  DE MEIDAGEN VAN 1940: 84 jaar geleden

Vandaag is het 10 mei 2024

Precies 84 jaar gleden begon de zwarte periode in onze recente geschiedenis. De Tweede Wereldoorlog begon ook in Nederland.

Na jarenlang de illusie te hebben gehad dat Nederland neutraal kon blijven, werd hieraan in de vroege morgenuren hier definitief een einde aan gemaakt.

Rond half vier die ochtend begon de Duitse inval met het bombarderen van de vliegvelden Ockenburg, Valkenburg en Schiphol.

Duitse troepen overschreden onze grenzen.

Vijf donkere jaren lagen voor ons, die tot op de dag van vandaag hun sporen hebben nagelaten.

Of we er van geleerd hebben valt zeer te betwijfelen. Ook nu lijken we weer aan de vooravond van een wereldwijd gewapend conflict te staan.

Dat wordt dan de Derde Wereldoorlog.

De Meidagen van 1940 verwijzen naar de periode waarin Duitsland Nederland binnenviel, van 10 tot 15 mei 1940. Tijdens deze dagen werd er hevig gevochten op verschillende locaties in Nederland. Hier zijn enkele belangrijke gebeurtenissen tijdens die periode:

Grebbeberg: Op de Grebbeberg kon het Nederlandse leger geen stand houden tegen de Duitse aanval.

IJssel- en Maaslinie: Ook bij de IJssel- en Maaslinie vonden gevechten plaats.

Peellinie: Deze verdedigingslinie strekte zich uit langs de Peel en kon evenmin voorkomen dat de Duitse troepen verder oprukten.

Moerdijkbruggen: De bruggen bij Moerdijk waren strategisch belangrijk en werden fel verdedigd.

Den Haag: Een Duitse aanval op Den Haag door parachutisten werd afgeslagen.

Ondanks de dappere inspanningen van het Nederlandse leger, kon het niet voorkomen dat Nederland uiteindelijk bezet werd door nazi-Duitsland. De capitulatie vond plaats op 15 mei 1940. Gedurende deze dagen waren er in totaal 280.000 beroeps- en dienstplichtige militairen onder de wapenen. Meer dan 2.300 van hen kwamen om op het slagveld, en ruim 6.000 raakten gewond12. De daaropvolgende bezetting duurde vijf jaar. Hoewel er hoop was dat de Fransen en Britten Nederland zouden bevrijden, capituleerde Frankrijk na de evacuatie uit Duinkerke. Zo begon voor Nederland de Tweede Wereldoorlog.