26 mei 2023 - Vandavond om half zeven zijn we in het Airborne Museum 'Hartenstein' te Oosterbeek voor een lezing door Erik Jellema, georganiseerd door de VVAM over de Britse generaal 'Boy' Browning van het 1st Airborne Corps.

Deze Britse generaal had een respectabele staat van dienst. En in feite ook een onbesproken gedrag. In de geschiedschrijving werden zijn beslissingen nooit in twijfel getrokken. Ook niet in het boek 'Een brug te ver' van Cornelian Ryan. Helaas kon deze schrijver tenauwernood zijn boek voltooien omdat zijn leven ten einde liep. In 1976 werd zijn boek verfilmd in 'A Bridge too Far'. Volgens onze gids kwam met die film ook de kritiek. Browning koos ervoor om met zijn Tactical Headquarters op de eerste dag bij Nijmegen te landen, een beslissing die hem op kritiek kwam te staan omdat hierdoor Gliders en sleepvliegtuigen gereserveerd moesten worden die anders operationele troepen hadden kunnen vervoeren. Het was tevens Browning die, zoals hij zelf na de oorlog verklaarde, Gavin de opdracht gaf de verdediging van de hoogvlakte bij Groesbeek prioriteit te geven boven de verovering van de Waalbruggen bij Nijmegen. Zijn kritiek na afloop van Market Garden op de inzet van de 1st (Polish) Independent Parachute Brigade en met name op de houding van haar commandant Major General Stanislaw Sosabowski, resulteerde in het ontheffen van Sosabowksi uit zijn bevel.

De lezing werd toegelicht door een imposante PowerPoint presentatie. In de lezing kwam naar voren dat het beeld dat over'Boy' Browning is ontstaan misschien toch wel te negatief is. Met name door hoe hij is neergezet in de film 'A Bridge too Far'. Dat was een verfilming van het gelijknamige boek, geschreven door Cornelius Ryan, met wie hij een goede band had. Deze schrijver was minder negatief over de Britse generaal. Cornelian Ryan was helaas ziek en heeft zijn boek amper kunnen voltooien. Door zijn overlijden was hij niet in staat commentaar te geven op de film.

Erik Jellema nam nog een paar interessante voorwerpen en boeken mee naar de lezing.

Deel van een camouflagenet dat over een Horsa glider werd gespannen.

De Britse generaal Boy Browning (links) voert overleg met de Amerikaanse generaal Jim Gavin in Overasselt tijdens              operatie Market Garden