Op 11, 12 en 13 augustus 2017 hebben we de zelf georganiseerde battlefield Tour 'War in the Museum' gemaakt, waarbij Elly (mijn echtgenote) de beste deelneemster was. We hebben drie oorlogsmusea bezocht en werden ondergedompeld in de Tweede Wereldoorlog. We maakten een prachtige reis en hebben heel veel gezien. Op 11 augustus gingen we eerst naar het oorlogsmuseum Eyewitness in Beek. We hebben overnacht in hotel Golden Tulip in Weert. Op zaterdag 12 augustus ging de reis naar Luxembourg. Daar bezochten we het imposante National Museum of Military History in Diekirch. We raakten er niet uitgekeken. We waren er beslist net op tijd want het leek er op dat het museum op de schop gaat helaas. We werden aangenaam verrast door de lage benzineprijs van 1,13 euro per liter. Op zondag 13 augustus hebben we het imposante Oorlogsmuseum Overloon bezocht. Na eerst genoten te hebben van koffie met vlaai hebben we wel drie uur gedwaald door dit museum. Er was zoveel te zien. Geweldig. Moe maar voldaan kwamen we weer thuis. Afgelopen week veel bezig geweest met enorm veel beeldmateriaal dat we vergaard hebben.

We moesten omrijden door de steden Dortmund en Düsseldorf in het Ruhrgebied. In de oorlog werden deze steden zwaar gebombardeerd door de Amerikaanse B-17 bommenwerpers overdag en de Britse Lancasters 's nachts. Het Ruhrgebied was het industriële hart van Duitsland. De geallieerden wilden met bombardementen de oorlogsindustrie van Duitsland verlammen. Ook het offensief tegen Duitsland vanaf september 1944 was er op gericht het Ruhrgebied af te snijden van de rest van Duitsland. Maar dit ging toch lang niet zo eenvoudig als gehoopt. Een snelle doorstoot via Nijmegen en Arnhem tijdens operatie Market Garden mislukte, in het Hürtgenwald moest van oktober 1944 tot februari 1945 een bittere strijd worden geleverd, het Ardennenoffensief van 16 december 1944 tot 25 januari 1945 zorgde ook nog eens voor vertraging en pas in maart 1945 bereikten de Amerikanen de Rijn.

Op 11 augustus 2017 reden we via de Duitse autobahn A31 naar het zuiden toe. In de regel in het rijden via deze autobahn rustiger dan over de Nederlandse wegen. Helaas was er een grote baustelle en was de autobahn bij Dortmund richting Venlo afgesloten, waardoor we onverwacht een reis door het Ruhrgebied moesten maken via Dortmund naar Düsseldorf, en vervolgens naar Venlo. We wilden eerst naar Beek in Limburg, om het oorlogsmuseum Eyewitness te bezoeken.

Toen we over de autobahn langs het vliegveld van Düsseldorf reden vloog er een vliegtuig vlak over ons heen.

Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek

Op vrijdag 11 augustus hebben we het Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek bezocht. We kregen een consumptiebon voor koffiedrinken in een restaurant in Beek. Heel aardige mensen daar.

Naar Luxemburg

Op zaterdag 12 augustus 2017 reden we naar Diekirch in Luxemburg naar het National Museum of Military History. Ik had al vaak gehoord dat dit een bijzonder interessant oorlogsmuseum is waar heel veel te zien is. Inderdaad hebben we er onze ogen uitgekeken. Middels diorama's op een schaal 1:1 worden gevechtsscene's van de grote veldslag van de Ardennen 1944-45 rondom Diekirch en de levensomstandigheden van de burgerbevolking en de militairen in de oorlog uitgebeeld. We waren wel net op tijd want het leek er op dat een ingrijpende verbouwing aanstaande is. Na afloop hebben we de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats bij Hamm bezocht, waar zich ook het graf van generaal Patton bevond.

De route van Weert naar Diekirch.

Onderweg naar Luxemburg reden we door België ook nog een stuk langs de rivier de Maas. die de Duitsers zo graag weer wilden bereiken tijdens het Ardennenoffensief.

Het eerste wat we in Luxemburg deden was de tank volgooien! Van de benzineprijs werden we bepaald vrolijker dan op het duurte-eiland Nederland.

Diekirch

Elly in het mooie stadje Diekirch in het land Luxemburg.

In Diekirch maakte ik een paar foto's terwijl we van de parkeergarage naar het museum liepen.

National Museum of Military History Diekirch

In Diekirch bekeken we het National Museum of Military History.

Na ons bezoek aan het oorlogsmuseum in Diekirch  bezochten we de Amerikaanse begraafplaats bij Hamm waar we het graf van generaal Patton zagen.

Oorlogsmuseum Overloon

Op zondag 13 augustus bezochten we het oorlogsmuseum Overloon. De expositie in het voorste gedeelte is in 2014 totaal vernieuwd en we hadden dit nog niet gezien. Het is een indrukwekkend museum, waarin je als het ware door de tijd van de Tweede Wereldoorlog in Nederland loopt. Opmerkelijk was de stoel van NSB-leider Mussert waarop hij zat op zijn kantoor aan de Maliebaan in Utrecht. Indrukwekkende foto's aangevuld met voorwerpen uit de oorlog. Het tweede gedeelte bevat 1:1 diorama's van de Atlantikwall in Normandië en het Amerikaanse leger tijdens het Ardennenoffensief en de Amerikanen in het Rijnland, met een indrukwekkend aantal legervoertuigen, tanks en kanonnen. Tenslotte bezochten we de Britse Oorlogsbegraafplaats Overloon.