Op dinsdag 3 oktober 2017 deelgenomen aan een unieke tour van Joël Stoppels Battlefield Tours in samenwerking met Leemans Speciaalwerken naar de bergingslocatie van de Lancaster R5682. Het vliegtuig werd in de nacht van 4 op 5 september 1942 geraakt door Duits luchtafweergeschut en neergehaald door een Duitse nachtjager, de Messerschmitt BF110, die opgestegen was van Fliegerhorst Leeuwarden. Het vliegtuig stortte neer in het natuurgebied 'De Alde Faenen'. We maakten vandaag een prachtige boottocht door dit natuurgebied tot bij de bergingslocatie. Hoogtepunt was de flypast van de Lancaster van de BBMF.

De Britse bommenwerper van de RAF, de Lancaster R5682, stortte in de nacht van 4 op 4 september 1942 in het natuurgebied 'De Alde Faenen', gelegen in Friesland tussen Warten en Earnewâld.

De rondvaartboot (Rondvaardij Princenhof, Earnewâld) waarmee we een schitterende tocht door het natuurgebied 'De Alde Faenen' maakten naar de bergingslocatie van de Lancaster.

Onderweg kregen we een boeiende uitleg over de gecrashte Lancaster en de luchtoorlog boven Noord-Nederland van Alexander Tuinhout  (Stichting Missing Airmen Memorial Foundation)

Tijdens de boottocht genoten we van het mooie natuurgebied 'De Alde Faenen'.

Alexander Tuinhout  (Stichting Missing Airmen Memorial Foundation) vertelde ons over de luchtoorlog boven Noord-Nederland. In Drachten vonden piloten van gecrashte bommenwerpers onderdak, om vandaaruit via de 'pilotenlijn' te ontsnappen via Frankrijk, Spanje en Portugal naar Engeland.

Meer over de luchtoorlog boven Friesland

Onderweg zien we dat men bezig is de opgegraven aarde te zeven.

De afvoer van de uitgebaggerde grond gaat ondermeer met dit schip.

Hollandser kan het niet. Op de achtersteven van de rondvaartboot wappert fier de driekleur terwijl we varen door het prachtige natuurgebied 'De Alde Faenen' op weg naar de bergingslocatie van de Lancaster R5682.

Indrukwekkende foto's van de bergingslocatie van de Lancaster R 5682.

Met onze rondvaartboot naderen we de bergingslocatie van de Lancaster R5682.

Hoogtepunt van de unieke tour naar de bergingslocatie van de Lancaster R5682 in 'De Alde Faenen' was de flypast van de Lancaster van de BBMF.